Tampereen kaupunginarkisto avaa ovensa kaikille kiinnostuneille Tampereen päivänä 1.10.

Tampereen kaupunginarkisto muutti keväällä uusiin tiloihin Hervantaan Saavutustenkadulle. Sunnuntaina 1.10.2023 Tampereen päivänä arkistossa on kaikille tamperelaisille avoimet ovet kello 12–15.

Kaupungin 244. syntymäpäivän kunniaksi avoimissa ovissa on erittäin harvinainen tilaisuus nähdä kaupungin perustuskirja, kun asiakirja laitetaan vitriiniin esille juhlan kunniaksi. Kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustuskirjan Gripsholmin linnassa 1.10.1779. Perustuskirja on nahkakantinen, kultaisin ornamentein ja kuningas Kustaa III:n vaakunalla koristeltu pergamenttiasiakirja.

Tapahtumassa esitellään arkistotiloja puolen tunnin välein starttaavilla ohjatuilla kierroksilla, ja lisäksi tapahtumassa on poistokirjapöytä, josta saa ottaa mukaansa Tampere-aiheista luettavaa. 

Kaupunginarkisto toimii kaupungin asiakirja-aineiston arkistona ja kotiseutuarkistona, eli tamperelaiset yhdistykset, seurat ja yksityishenkilöt voivat luovuttaa arkistoaineistojaan kaupungille. Tämä aineisto annetaan kaupungille enimmäkseen paperisena.

– Pystymme jälleen muuttotauon jälkeen ottamaan vastaan myös uusia aineistoja sopimusten mukaisesti. Asiakkaita varten on omat asiakas- ja tutkijapalvelun tilat, sanovat asiakirjahallintopäällikkö Saija Kirkkola ja suunnittelija Liisa Kumpulainen.

Saavutustenkadulla on jo 8 hyllykilometrin verran arkistomateriaalia. Tulevat muutot nostavat yhteismäärän 10 hyllykilometriin. Osa aineistoista on digitaalisessa muodossa sähköisissä palveluissa.

Kaupunginarkisto aloitti toimintansa jo vuonna 1936, ja se on maamme ensimmäinen kunnallinen keskusarkisto.

Arkistoa varten suunniteltiin ja rakennutettiin aivan oma rakennus Hervantaan Saavutustenkadulle, jonne arkisto valmistui alkuvuonna 2023. Rakennus on puhtaasti arkistolle tarkoitettu, minkä takia on voitu ottaa paremmin huomioon juuri arkistotoimintaa tukevia ratkaisuja.

Kaupunginarkisto sijaitsee osoitteessa Saavutustenkatu 1. Arkistoon pääsee helposti julkisilla, omalla autolla tai pyörällä. Ratikalla tullessa lähin pysäkki on Hervannan Kampus Insinöörinkadulla. Pysäkiltä arkistolle on matkaa vajaa kilometri Hermiankatua pitkin. Bussilla tultaessa lähimmät pysäkit ovat Ratikkavarikon pysäkit, joilla pysähtyvät linjat 13, 19, 36 ja 38.

Kaupunginarkiston tummassa rakennuksessa on paljon ikkunapintaa. Edessä asfalttipihaa.

Kaupunginarkisto muutti virastotalon remontin alkaessa pysyviin tiloihin Hervantaan.

Teksti: Tuuli Oinonen
Kuvat: Laura Happo ja Liisa Kumpulainen