Tampereen palkinto ja ansiomitalit

Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien. Palkinto luovutetaan vuosittain Tampereen päivänä yhdelle tai useammalle henkilölle Tampereen hyväksi tehdystä työstä.

Vuodesta 1994 alkaen vuoteen 2015 asti palkinto oli Unto Hietasen ”Lähtevät kurjet” -veistos. Vuonna 2016 Markku Salon teos ”Tammerkosken kuohu” valittiin uudeksi palkinnoksi kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmän järjestämän kilpailun perusteella.

– Tammerkosken kuohu -palkinnossa on kehittyvän Tampereen tunnelmaa, kuin rotvallikiven ja lasin sovittamattomalta tuntuvaa yhteyttä. Tässä perinteitä ja uusia elementtejä yhdistelevässä hengessä me viemme kaupunkia eteenpäin. Teos lepää vahvalla tamperelaisella kivijalalla ja on samalla kuitenkin visuaalisesti kepeä, valmiina kuohumaan kuten me tamperelaiset, arvioi vuonna 2016 teosta pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954, Nokia) valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1979 ja on toiminut Iittala-Nuutajärvi Oy:n muotoilijana. Vuodesta 1991 lähtien hän on toiminut itsenäisenä taiteilijana. Hän on myös opettanut alaa muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Salolla on ollut lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Lukuisista palkinnoista tuorein on vuoden 2015 Kaj Franck -muotoilupalkinto. Hän käyttää taiteessaan useita tekniikoita ja materiaaleja, kuten lasia, puuta, kiveä ja metallia. Uusimpia materiaaleja ovat ruostumaton teräs ja pronssi.

Vuonna 2021 Tampereen palkinto myönnettiin komediaryhmä Kummelille ja korkeakouluneuvos Markku Lahtiselle.  Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit myönnettiin seitsemälle henkilöille, jotka ovat omalla työllään väsymättä olleet mukana turvaamassa tamperelaisten elämää ja arkea haastavassa koronaviruspandemiatilanteessa.

Laura Happo

Tampereen palkinto myönnettiin komediaryhmä Kummelille ja korkeakouluneuvos Markku Lahtiselle

Tampereen kaupunki palkitsi perinteisesti Tampereen päivänä ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia. Vuonna 2021 Tampereen palkinnolla palkitaan komediaryhmä Kummeli ja korkeakouluneuvos Markku Lahtinen. Molemmat palkittavat symboloivat hienolla ja mutkattomalla tavalla sitä, että Tampere on korkean osaamisen ja mahdollisuuksien kaupunki, jonka elämänmenossa on mukana myös sopivassa määrin iloa ja huumoria.

Uutinen