Tampereen palkinto ja ansiomitalit

Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien. Palkinto luovutetaan vuosittain Tampereen päivänä yhdelle tai useammalle henkilölle Tampereen hyväksi tehdystä työstä.

Vuodesta 1994 alkaen vuoteen 2015 asti palkinto oli Unto Hietasen ”Lähtevät kurjet” -veistos. Vuonna 2016 Markku Salon teos ”Tammerkosken kuohu” valittiin uudeksi palkinnoksi kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmän järjestämän kilpailun perusteella.

– Tammerkosken kuohu -palkinnossa on kehittyvän Tampereen tunnelmaa, kuin rotvallikiven ja lasin sovittamattomalta tuntuvaa yhteyttä. Tässä perinteitä ja uusia elementtejä yhdistelevässä hengessä me viemme kaupunkia eteenpäin. Teos lepää vahvalla tamperelaisella kivijalalla ja on samalla kuitenkin visuaalisesti kepeä, valmiina kuohumaan kuten me tamperelaiset, arvioi vuonna 2016 teosta pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954, Nokia) valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1979 ja on toiminut Iittala-Nuutajärvi Oy:n muotoilijana. Vuodesta 1991 lähtien hän on toiminut itsenäisenä taiteilijana. Hän on myös opettanut alaa muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Salolla on ollut lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Lukuisista palkinnoista tuorein on vuoden 2015 Kaj Franck -muotoilupalkinto. Hän käyttää taiteessaan useita tekniikoita ja materiaaleja, kuten lasia, puuta, kiveä ja metallia. Uusimpia materiaaleja ovat ruostumaton teräs ja pronssi.

Vuonna 2023 Tampereen 244-vuotispäivänä Tampereen palkinnolla palkittiin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja muusikko Pauli ”Pate” Mustajärvi. Rouvali palkitaan merkittävistä ansioistaan Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina sekä vaikuttavasta panoksesta Tampereen musiikkielämään. Mustajärvi palkitaan sekä tunnustuksena ainutlaatuisista viihdyttäjän kyvyistään että juhlistamisena hänen sitoutumistaan paikalliseen yhteisöön, mikä on tehnyt Tampereesta entistäkin vahvemman rockin tyyssijan. Palkittavat symboloivat hienolla tavalla tamperelaisen kulttuurin ja musiikkielämän merkitystä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tampereen palkinnon 2023 saaneet kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja muusikko Pauli ”Pate” Mustajärvi seisovat vierekkäin Raatihuoneella.
Laura Happo

Tampereen palkinnot Santtu-Matias Rouvalille ja Pauli ”Pate” Mustajärvelle

Tampereen 244-vuotispäivänä Tampereen palkinnolla palkittiin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja muusikko Pauli ”Pate” Mustajärvi. Palkittavat symboloivat hienolla tavalla tamperelaisen kulttuurin ja musiikkielämän merkitystä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tampereen palkinnot jaettiin Raatihuoneella 1.10.2023.

Tampereen palkinnot 2023