Tampereen palkinto ja ansiomitalit

Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina.

Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien. Palkinto luovutetaan vuosittain Tampereen päivänä yhdelle tai useammalle henkilölle Tampereen hyväksi tehdystä työstä.

Vuodesta 1994 alkaen vuoteen 2015 asti palkinto oli Unto Hietasen ”Lähtevät kurjet” -veistos. Vuonna 2016 Markku Salon teos ”Tammerkosken kuohu” valittiin uudeksi palkinnoksi kaupungin kuvataiteen asiantuntijaryhmän järjestämän kilpailun perusteella.

– Tammerkosken kuohu -palkinnossa on kehittyvän Tampereen tunnelmaa, kuin rotvallikiven ja lasin sovittamattomalta tuntuvaa yhteyttä. Tässä perinteitä ja uusia elementtejä yhdistelevässä hengessä me viemme kaupunkia eteenpäin. Teos lepää vahvalla tamperelaisella kivijalalla ja on samalla kuitenkin visuaalisesti kepeä, valmiina kuohumaan kuten me tamperelaiset, arvioi vuonna 2016 teosta pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954, Nokia) valmistui teolliseksi muotoilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1979 ja on toiminut Iittala-Nuutajärvi Oy:n muotoilijana. Vuodesta 1991 lähtien hän on toiminut itsenäisenä taiteilijana. Hän on myös opettanut alaa muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa. Salolla on ollut lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla. Lukuisista palkinnoista tuorein on vuoden 2015 Kaj Franck -muotoilupalkinto. Hän käyttää taiteessaan useita tekniikoita ja materiaaleja, kuten lasia, puuta, kiveä ja metallia. Uusimpia materiaaleja ovat ruostumaton teräs ja pronssi.

Vuonna 2022 Tampereen 243-vuotispäivänä Tampereen palkinnolla palkittiin muusikko, taiteilija Mikko Alatalo ja varatuomari Pekka Paavola. Alatalo palkitaan merkittävistä ansioista tamperelaisen musiikkielämän hyväksi ja Paavola Tampereen kaupunkikehityksen hyväksi tehdystä työstä. Palkittavat symboloivat hienolla tavalla Tampereen kaupunki- ja kulttuurikehityksen pitkää historiaa..

Tampereen palkinnon 2022 saaneet varatuomari Pekka Paavola ja muusikko, taiteilija Mikko Alatalo seisovat vierekkäin Raatihuoneella vanhan koristeisen oven edessä, Alatalo pitelee Tampereen palkintoa eli taiteilija Markku Salon teosta Tammerkosken kuohu.
Laura Happo

Tampereen palkinto myönnettiin Mikko Alatalolle ja Pekka Paavolalle

Tänä vuonna Tampereen 243-vuotispäivänä Tampereen palkinnolla palkittiin muusikko, taiteilija Mikko Alatalo ja varatuomari Pekka Paavola. Alatalo palkitaan merkittävistä ansioista tamperelaisen musiikkielämän hyväksi ja Paavola Tampereen kaupunkikehityksen hyväksi tehdystä työstä. Palkittavat symboloivat hienolla tavalla Tampereen kaupunki- ja kulttuurikehityksen pitkää historiaa.

Tampereen palkinto 2022