Tampereen palkinnot Santtu-Matias Rouvalille ja Pauli ”Pate” Mustajärvelle

Tampereen 244-vuotispäivänä Tampereen palkinnolla palkittiin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja muusikko Pauli ”Pate” Mustajärvi.  Palkittavat symboloivat hienolla tavalla tamperelaisen kulttuurin ja musiikkielämän merkitystä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tampereen palkinnot jaettiin Raatihuoneella 1.10.2023.

Tampereen kaupunki palkitsee perinteisesti Tampereen päivänä ansioituneita henkilöitä, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja sen on tähän mennessä saanut 82 palkittua.

Santtu-Matias Rouvali palkittiin Tampereen palkinnolla hänen merkittävistä ansioistaan Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina sekä vaikuttavasta panoksesta Tampereen musiikkielämään.  

Santtu-Matias Rouvali on kapellimestari, joka on kohonnut korkeuksiin kansainvälisellä musiikkikentällä lahjakkuutensa ja intohimonsa ansiosta. Hän on kapellimestarina tunnettu karismastaan ja energisestä otteestaan. Hänen kykynsä johtaa orkesteria innostuneesti ja tarkasti on tehnyt hänestä arvostetun nimen niin kotimaassa kuin maailman huippuorkestereissa.

Rouvali toimi Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina vuosina 2013-2023. Hänen johdollaan orkesteri saavutti entistäkin suuremman tunnettuuden ja keräsi kiitosta esityksillään niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hänen aikanaan Tampere Filharmonia on kukoistanut taiteellisesti innoittaen soittajia ja tarjoten yleisölle upeita esityksiä. Tämä on vaikuttanut positiivisesti paitsi orkesterin maineeseen myös klassisen musiikin tunnettuuteen ja vetovoimaan. Hän on omassa roolissaan nostanut Tampereen profiilia kulttuurikaupunkina ja vahvistanut kaupungin tunnettuutta vetovoimaisena elämyskaupunkina.

Filharmonian konserttien lisäksi Rouvali muistetaan Sorsapuiston puistokonserttien tunnelman luomisesta. Kommenteillaan hän on tuonut klassisen musiikin lähemmäksi kaupunkilaisia. Hän on myös aktiivisesti tukenut nuoria muusikoita heidän urallaan.   Rouvali on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja. Hänen johtamansa konsertit ovat keränneet laajaa kiitosta ympäri maailmaa ja tehneet vaikutuksen sekä yleisöön että kansainvälisiin musiikkikriitikoihin.

– Santtu-Matias Rouvalin musiikillinen intohimo ja lahjakkuus ovat tehneet hänestä yhden Suomen merkittävimmistä kapellimestareista, ja hänen panoksensa Tampereen musiikkielämään on ollut korvaamattoman arvokas. Hänen taiteensa rikastuttaa elämäämme ja inspiroi meitä kaikkia, pormestari Kalervo Kummola totesi onnitellessaan Rouvalia palkinnosta.

Manserockin ikoni tarjoaa voimaa ja iloa monille sukupolville

Tampereen musiikkielämän kiistaton legenda, Pauli ”Pate” Mustajärvi on kaikkien suomalaisten tuntema manserockin ikoni, jonka ääni ja karisma ovat vertaansa vailla. Hänen pitkä ja menestyksekäs uransa Popeda-yhtyeen solistina ja keskeisenä voimana on merkittävä osa suomalaista rock-historiaa. Popeda ei ole ainoastaan bändi vaan elämäntapa ja ilmiö. Pate Mustajärven karismaattinen läsnäolo ja lavaesiintyminen ovat tehneet hänestä yhden Suomen arvostetuimmista esiintyjistä. 

Pate Mustajärvi on myös monikerroksinen taiteilija, jonka sooloura on todistanut hänen laaja-alaisen musiikillisen lahjakkuutensa. Hän on taiteilija, joka osaa kertoa tarinoita, liikuttaa ja saada meidät pohtimaan elämää syvemmin. Hän on ollut myös esikuvana monille nuorille muusikoille ja edistänyt tamperelaista musiikkikulttuuria omalla ainutlaatuisella tyylillään.

– Pate Mustajärven omintakeinen rouhea ääni on ollut se ääni, joka on laulanut kanssamme rakkaudesta, kapinasta, elämästä ja kuolemasta. Hänen musiikkinsa on osa suomalaista elämää ja tarjoaa lohtua, voimaa ja iloa monille sukupolville, pormestari Kummola sanoo.

Tampereen palkinto Pate Mustajärvelle ei ole ainoastaan tunnustus hänen ainutlaatuisista viihdyttäjän kyvyistään, vaan se juhlistaa myös hänen sitoutumistaan paikalliseen yhteisöön, mikä on tehnyt Tampereesta entistäkin vahvemman rockin tyyssijan.

Pormestari Kalervo Kummola ja valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen luovuttivat Tampereen palkinnot palkituille sunnuntaina 1.10.2023 Tampereen päivän juhlavastaanotolla Raatihuoneella.

Tampereen palkintona on taiteilija Markku Salon teos Tammerkosken kuohu, jossa rotvallikivi ja lasi yhdistyvät ja muodostavat hyvin toimivan ja näyttävän kokonaisuuden lasin symbolisoidessa Tammerkosken kuohuja ja rotvallikiven tehdasrakennusten rosoisia seiniä.

Tilaisuudessa luovutettiin myös Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit toimitusjohtaja Leena Aallolle, työelämäprofessori Matti Apuselle, jääkiekkovaikuttaja Timo Jutilalle ja toimitusjohtaja Risto Jalolle. 

Kultaiset ansiomitalit vienninedistämisen sekä median ja elinkeinoelämän hyväksi tehdystä työstä

Toimitusjohtaja Leena Aallolle ansiomitali myönnettiin hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen yrityselämän ja vienninedistämisen hyväksi. Hän on kolmannen polven edustaja perheyritys Koja Groupissa. Hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen Koja Groupin toimitusjohtajana ja joulukuusta 2021 Koja Oy:n toimitusjohtajana.

Risteilyalusten ja teollisuuden vaativia ilmanvaihtoratkaisuja tarjoava perheyritys työllistää liki 500 työntekijää, mukaan lukien henkilöstö Yhdysvalloissa Floridassa ja Ruotsissa. Koja Group on mukana Lontoon pörssin tuhannen nopeasti kasvavan ja dynaamisimman eurooppalaisen pk-yrityksen listalla.

Aalto on ollut jäsenenä Tampereen kauppakamarin teollisuusvaliokunnassa vuodesta 2015 ja toimi sen puheenjohtajana 2019-2021. Ennen työuraansa perheyrityksessä Aalto on toiminut mm. Berliinin suurlähetystössä diplomaattina vuosina 2010-2013.

Työelämäprofessori Matti Apuselle kultainen ansiomitali myönnettiin hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen median ja elinkeinoelämän hyväksi. Apunen aloitti toimittajan uransa Aamulehdessä. Hän oli lehden kulttuuritoimittaja vuosina 1985–1994. Hänet palkittiin Kalle Kaiharin säätiön kulttuuripalkinnolla vuonna 1988. Vuonna 1998 hän siirtyi Aamulehden päätoimittajaksi ja oli vastaavana päätoimittajana vuosina 2000–2010. Vuosina 2010-2019 hän työskenteli Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajana.

Syksystä 2019 lähtien Apunen on toiminut Tampereen yliopistossa työelämäprofessorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa. Hän toimii myös Yleisradion hallituksen puheenjohtajana ja on ollut Veikkausliigan puheenjohtajana vuosina 2017–2020. Apunen on myös kirjoittanut ja kääntänyt useita kirjoja ja hänet tunnetaan liike-elämän puolestapuhujana.

Tamperelaiset jääkiekkovaikuttajat palkittiin

Jääkiekkovaikuttaja, ex-Leijona-kapteeni Timo Jutilalle myönnettiin kultainen ansiomitali hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen jääkiekkoelämän ja Tappara-joukkueen hyväksi. Jutila on ollut mukana voittamassa Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta joukkueen kapteenina vuonna 1995. Jutila on Suomen ensimmäinen kaksinkertainen jääkiekon maailmanmestari aikuisten tasolla. Suomen Jääkiekkomuseo on aateloinut hänet Jääkiekkoleijonan arvonimellä ja Kansainvälisen jääkiekkoliitto on nimennyt hänet Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Jutila on kasvattajaseuransa Tapparan yksi tunnetuimpia pelaajia. Jutila on myös omistautunut yhteisölleen ja muun muassa tehnyt hyväntekeväisyyttä järjestämällä pelitapahtuman alaluokille. 

Toimitusjohtaja Risto Jalolle myönnettiin kultainen ansiomitali hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen jääkiekkoelämän ja Ilves-joukkueen hyväksi. Jalo on kantanut Tampereen Ilveksen värejä niin pelaajana kuin toimitusjohtajana. Jalo on voittanut Suomen mestaruuden Ilveksen riveissä 1984–1985. Pelaajauraltaan hänet muistetaan tuloksentekijänä. Ilves on jäädyttänyt Jalon pelinumeron 13, ja hänet on aateloitu Suomen Jääkiekkoleijonaksi. Ilveksen toimitusjohtajana hän käänsi joukkueen menestyksen konkurssin partaalta kohti huippuluokan tulosta. Hän on esimerkki siitä, miten kovalla työllä ja motivaatiolla voi saavuttaa hienoja tuloksia  

Neljä ansiomitalin saajaa seisovat Raatihuoneella.

Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit myönnettiin työelämäprofessori Matti Apuselle, toimitusjohtaja Risto Jalolle, toimitusjohtaja Leena Aallolle ja jääkiekkovaikuttaja Timo Jutilalle.

Lisätietoja

Neea Loimuvirta

Erityisavustaja

Puhelin:

040 543 5412

Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo