Tampereen päivä avasi tapahtumasyksyn

Tampereen 242. syntymäpäivää juhlittiin koronakurimuksen jälkeen varovaisin, mutta iloisin mielin, kun tapahtumakimara valtasi jälleen kaupungin vuoden etäilyn jälkeen.

Museokeskus Vapriikissa avattiin tulipalojen ja palontorjunnan historiasta kertova Tampere liekeissä -näyttely, ja juhlapäivän kunniaksi Pirkanmaan pelastuslaitos esitteli sisäpihalla nykyaikaista kalustoaan, paloautoja ja ambulansseja.

Kellarikerroksen näyttelytiloissa oli tarjolla hieman vanhempaa sammutusvälineistöä, johon Riikka ja Otto Era poikkesivat tutustumaan.  

– Tämä on meille ensimmäinen tapahtuma koronan jälkeen. Uskalsimme lähteä, sillä asumme tässä lähellä. Jos tungosta tulee, pääsemme nopeasti kotiin, mutta täällä on mukavan väljää ja rauhallista, Riikka Era toteaa.

– Poikani Otto on luonnosta kiinnostunut, joten tutustumme seuraavaksi luonnontieteelliseen museoon.

– Siellä on susi, kertoo kuusivuotias Otto Era, joka on viimeksi vieraillut luonnontieteellisessä museossa pari vuotta sitten, mutta painanut mieleensä tärkeimmän.

Marja Kyllönen.

Riikka ja Otto Era tutustuivat Vapriikissa ensin Tampere liekeissä -näyttelyyn.

Markkinointiassistentti Heli Nousiainen kertoo museoelämän virinneen elo-syyskuun vaihteessa ja kävijämäärän palanneen nyt kuta kuinkin normaaliksi.

– Tänne uskalletaan tulla turvallisin mielin viettämään aikaa koko perheen voimin. Museokortin käyttäjiä on ollut melko paljon, ja koululuokatkin ovat taas alkaneet vierailla arkisin museossa, Heli Nousiainen kertoo.

Tampereen päivän kunniaksi Vapriikin vaihtuviin ja pysyviin näyttelyihin pääsi alennettuun hintaan.

– Tämä päivä on paljon vilkkaampi kuin sunnuntait yleensä! Asiakkaat ovat hyväntuulisia ja iloisia alennetusta sisäänpääsyhinnasta. Meillä vierailee nyt paljon asiakkaita, jotka eivät ole ennen käyneet Vapriikin näyttelyssä, Heli Nousiainen iloitsee.

Marja Kyllönen.

Vossikka ja elävä musiikki loivat Tallipihalle vanhan ajan markkinatunnelmaa.

Vaikka Tallipihan suuressa käsityöläistapahtumassa oli joutilasta ja avaraa, oli myös myyjä Leena Jääskeläinen huomannut seuraelämän piristyneen.

– Myyn neuleitani pari kertaa vuodessa markkinoilla, ja vaikka asiakkaita riitti koronankin aikana, niin kyllä nyt on ihan ennätysviikonloppu, varmaan Tampereen päivän tapahtumien takia.
Kuinkahan paljon Tampere täyttää?

– Kaksisataa neljäkymmentäkaksi vuotta, tiesi lapsenlapselleen suloiset eläinlapaset ostanut Helena Haataja kertoa.

– Minulla on neljäkymmentäkaksivuotias poika, ja olen hänelle sanonut, että sinulla ja Tampereella on ikäeroa kaksisataa vuotta.

Sillan alta Varalan rantaan

Näsinsillan alta, aivan Tammerkosken suulta löytyy salaperäinen Pajasaari, jossa sijaitsee nykyään Tampereen Navigaatioseuran toimintakeskus ja perinteisen veneilyn opinahjo. Pajasaaressa järjestettiin Tampereen päivän kunniaksi avoimet ovet.

Marja Kyllönen.

Kommodori Jarmo Tuomiranta (kuvassa vasemmalla) esitteli Tampereen Navigaatioseuran toimintaa Pajasaaren toimintakeskuksen vanhalla puolella.

– Pajasaaren pavinjongin rakennutti Näsijärven purjehdusseura vuonna 1912, eli saari viettää ensi vuonna 110-vuotisjuhlaa, kertoo Tampereen Navigaatioseuran puheenjohtaja Jarmo Tuomiranta.

– Vuonna 1974 rakennettiin Kekkosentien silta, ja purjehdusseura joutui muuttamaan Jänissaareen, sillä sillan alla ei voi purjehtia. Pajasaari vapautui meille, ja vuodesta 1975 lähtien tämä on ollut Navigaatioseuran aktiivisessa käytössä.

– Koulutamme vuosittain sekä saaristomeri- että avomerilaivureita, ja tiloissamme järjestetään toistasataa opetus- ja yksityistilaisuutta. Pajasaari kiinnostaa, ja kävijöitä on tänään riittänyt, toteaa Jarmo Tuomiranta tyytyväisenä.

Vapaamuotoinen liikuntatoiminta kutsui myös Varalan urheiluopistoon, jossa järjestettiin jo perinteeksi muodostunut liikunnallinen perhetapahtuma. Ohjelmassa oli temppurataa niin sisällä kuin ulkona, joogan alkeita, parkouria, frisbeegolfia, kalliolta laskeutumista, keppihevosrataa ja tietenkin kasvomaalausta ja letintekoa.

Marja Kyllönen.

Varalan urheiluopistolla pääsi kokeilemaan frisbeegolfia, ja Ohto (vas.) ja Ukko Saarvanto ihastuivat lajiin.

Veljekset Ukko ja Ohto Saarvanto innostuivat kokeilemaan frisbeegolfia. Ukko Saarvanto hämmästyi kuullessaan kotikaupunkinsa iän.

– Vau! Sehän on paljon enemmän kuin Suomen itsenäisyys. Paljon onnea Tampere!